Geen categorie

EEN LINK TUSSEN CHOLESTEROLSPIEGELS EN PEESPIJN?

NEW YORK (Reuters Health) – Personen met een hoge cholesterolspiegel zijn meer geneigd om peespijn of een veranderde peesstructuur te hebben, volgens een nieuwe review.
“De meest interessante bevinding was dat het patroon van cholesterolveranderingen dat waargenomen werd bij tendinopathie, vergelijkbaar was met het profiel dat het risico op cardiovasculaire ziekten verhoogt,” verklaarde de coauteur Dr. James E. Gaida van de University of Canberra en Monash University in Australië, via email aan Reuters Health.

“Het lijkt erop dat wat slecht is voor uw hart, ook slecht is voor uw pezen.”

Dr. Gaida en zijn coauteurs herbekeken 17 studies die de cholesterolspiegels of het gebruik van cholesterolverlagende geneesmiddelen en de peesstructuur of –pijn van de deelnemers beschreven. Globaal hadden de studies betrekking op meer dan 2000 personen. In de studies die ze analyseerden, hadden de personen met een veranderde peesstructuur of peespijn een significante hogere totale cholesterol, LDL (low-density lipoprotein)-cholesterol en triglyceriden, alsook een lagere HDL (high-density lipoprotein)-cholesterol.

“Cholesterol wordt afgezet in de peesmatrix wanneer zijn spiegel in het bloed hoog is,” noteerde Dr. Gaida. Onderzoekers stellen dat de cholesterolafzettingen leiden tot inflammatie van de pezen, wat leidt tot structurele veranderingen, die de zone kwetsbaar maken voor letsels en pijn, noteerde hij. Maar de resultaten kunnen niet bewijzen dat een hoge cholesterol peesproblemen veroorzaakt. Inderdaad, peesletsels kunnen de fysieke activiteit beperken, wat een invloed kan hebben op de cholesterol, zodat het verband ook omgekeerd zou kunnen zijn, noteren de auteurs op 15 oktober online in de British Journal of Sports Medicine. “De pijn is wellicht te wijten aan de ophoping van cholesterol, hoewel de ophoping van cholesterol ook een genetische component kan hebben,” verklaarde Dr. Louis J. Soslowsky, directeur-oprichter van het Penn Center for Musculoskeletal Disorders aan de University of Pennsylvania, die niet deelnam aan de nieuwe review. “Het verband tussen cholesterol en tendinopathie vereist verder onderzoek, onder meer naar de vraag of de verlaging van de lipiden via leefstijlveranderingen, zoals een dieet en lichaamsbeweging, peespijn zou kunnen helpen behandelen,” noteerde Dr. Gaida. “Het belangrijkste voordeel van het identificeren van een link tussen cholesterol en tendinopathie ligt echter in het potentieel van de vroegtijdige detectie van een hoge cholesterol en de aanpak van het cardiovasculair risico bij personen die consulteren met peespijn,” noteerde hij. “Er zijn sommige gegevens die aantonen dat statines pees- en spierpijn doen toenemen; bijgevolg, hoewel de verlaging van de cholesterol wellicht helpt om peesletsels te voorkomen en de peesheling te verbeteren, is haar rol op de pijn niet zo duidelijk,” verklaarde Dr. Soslowsky.

Dr. Gaida verklaarde dat artsen moeten overwegen om personen met peespijn te screenen voor een hoge cholesterol. Personen die meer aan sport doen nadat ontdekt werd dat ze een hoge cholesterol hebben, zouden dit geleidelijk moeten doen zodat hun pezen de tijd hebben om zich aan te passen, aldus Dr. Gaida.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s