Chronische pijnen

KORTSLUITING IN DE HERSENEN VEROORZAAKT CHRONISCHE PIJN

ANTWERPEN 04/03 – Uit doctoraatsonderzoek blijkt dat sommige vormen van chronische pijn bij violisten en whiplashpatiënten veroorzaakt worden door een kortsluiting in de hersenen. Dat meldt de Universiteit Antwerpen maandag in een persbericht.

Om te kunnen bewegen, plannen en sturen onze hersenen continu onze bewegingen, gebaseerd op informatie uit ogen, evenwichtsorganen, spieren en gewrichten. Wanneer die informatie niet overeenkomt met wat onze hersenen voorspelden, kan ons lichaam zichzelf corrigeren, maar soms ontstaat er een conflict tussen wat werd voorspeld en werkelijk werd uitgevoerd. Dat kan pijn en andere symptomen tot gevolg hebben. “Je kan het vergelijken met wagen- of reisziekte. Die ontstaat als gevolg van een conflict tussen ogen en evenwichtsorgaan, ” legt doctoraatsstudent Liesbeth Daenen uit.

“Sommige violisten krijgen na een tijd last van onverklaarbare symptomen zoals stijfheid, tintelingen en krampen, iets wat de carrière van de musicus soms ernstig kan hinderen, ” vervolgt Daenen. “Het onderzoek wees uit dat violisten met bepaalde klachten een toename van de bestaande symptomen ervaren tijdens het uitvoeren van een taak waarin een bewegingsconflict werd uitgelokt.”

Whiplashpatiënten krijgen dan weer aanhoudende klachten zoals hoofd- en nekpijn, maar ook concentratie- en slaapstoornissen. Het doctoraatsonderzoek toont aan dat zij bewegingen anders verwerken, met pijnklachten tot gevolg. Bij sommige patiënten werken ook pijndempingsmechanismen niet meer goed. Het onderzoek biedt volgens Daenen een aanzet tot betere preventie en een meer gerichte behandeling bij violisten. Het ziektebeeld bij whiplashpatiënten wordt duidelijker en bepaalde therapieën kunnen tot een verbeterde gezondheidstoestand leiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s