Artrose

POPULAIRE GEWRICHTSSUPPLEMENTEN WERKEN NIET, VOLGENS EEN STUDIE

Chronische Aandoening - Artrose

LONDON 28/09 – Twee supplementen die miljoenen mensen innemen voor gewrichtpijn, werken niet en zouden niet mogen terugbetaald worden door de gezondheidsautoriteiten of de verzekeraars, volgens een studie van Zwitserse wetenschappers.

De supplementen, glucosamine en chondroïtine, worden ingenomen alleen of in combinatie om de pijn als gevolg van artrose in de heupen en de knieën te verminderen.

Maar in een review van studies die betrekking hadden op 3803 patiënten met knie- of heupartrose, vonden de Zwitserse onderzoekers dat er “geen klinisch relevant effect” bestond van chondroïtine, glucosamine, of de combinatie van beide op de waargenomen gewrichtspijn.

“De gezondheidsautoriteiten en verzekeringsinstellingen zouden de kosten van deze preparaten niet mogen dekken, en nieuwe voorschriften bij patiënten die de behandeling nog niet gekregen hebben, moeten afgeraden worden,” verklaarde Dr. Peter Juni van de Universiteit van Bern; zijn studie werd vrijdag gepubliceerd in de British Medical Journal.

Het team van Dr. Juni verklaarde dat artsen de laatste 10 jaar steeds meer glucosamine en chondroïtine voorschreven aan hun patiënten, en mensen met gewrichtspijn kopen ze ook zonder voorschrift.

Volgens hun onderzoek bedroeg de globale verkoop van glucosamine supplementen bijna 2 miljard dollar in 2008 – een stijging met ongeveer 60% sinds 2003.

De onderzoekers analyseerden 10 vroeger gepubliceerde studies en evalueerden de gegevens in verband met de verandering van de pijnniveaus nadat de patiënten glucosamine, chondroïtine, of een combinatie hadden ingenomen, in vergelijking met placebo.

“In vergelijking met placebo, konden glucosamine, chondroïtine en hun combinatie de pijn niet verminderen en ze hadden geen invloed op de vernauwing van de gewrichtsspleet,” noteerden ze.

De wetenschappers noteerden dat, ondanks deze bevinding, sommige patiënten ervan overtuigd waren dat de supplementen werkten. Ze verklaarden dat dit te wijten zou kunnen zijn aan het natuurlijk fluctuerend verloop van artrose of een placebo-effect, dat bijzonder uitgesproken kan zijn voor pijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s