Geriatrische revalidatie

ONDERZOEKSPROJECT MET HARTSLAGMETER EN SMARTPHONE WIL BEJAARDEN MEER LATEN BEWEGEN

Afbeeldingsresultaat voor ouderen smartphone

ANTWERPEN 04/04 – In het woonzorgcentrum Gravenkasteel in Sint-Amands starten 40 bewoners deze week met de testfase van ‘Fit-4-Life 65+’, een onderzoeksproject van BioRICS (KU Leuven) en de Vlaamse onderzoeksorganisatie VITO dat de gezondheid van senioren op peil wil helpen houden.

De bejaarden zullen drie maanden lang een hartslagmeter dragen en een smartphone die de hartslag en het bewegingspatroon registreert. Die gegevens worden automatisch naar de onderzoekers gestuurd, die ze zullen analyseren en wekelijks een gedetailleerd overzicht van de fysieke toestand van de deelnemers bezorgen aan de kinesitherapeuten van het woonzorgcentrum.

De tussentijdse resultaten zouden de bejaarden moeten aanzetten tot meer beweging. “De helft van de deelnemers zal deelnemen aan specifieke oefeningen, terwijl de rest enkel gemonitord wordt en geen extra beweging van ons krijgt”, zegt Rudi Veekhoven van Soprimat, beheerder van woonzorgcentra. “De bedoeling is onder meer dat ook wie geen oefeningen krijgt, toch op eigen initiatief meer aan beweging gaat doen wanneer hij of zij de resultaten ziet.”

Bij aanvang en het einde van de testfase brengen de onderzoekers ook de algemene gezondheidstoestand van elke deelnemer in kaart. Ze voeren daarbij een aantal nieuwe technieken en tests uit zoals het op basis van een foto van het netvlies inschatten van de gezondheid van de kleinste bloedvaten van het hart- en bloedvatenstelsel.

De eindresultaten van het onderzoek worden in september verwacht en moeten leiden tot innovatieve oplossingen die de kosten in de verzorgingssector drukken en de zelfredzaamheid van senioren verhoogt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s