Geen categorie

GONARTROSE: HET BESTE SCHOEISEL

Afbeeldingsresultaat voor schoenen artrosePARIJS 04/04 – Onder de risicofactoren voor gonartrose komen die met een « mechanisch » karakter het meeste voor : obesitas, afwijkingen in de as van de onderste ledematen, voorafgaandelijk trauma… Los van de farmacologische behandeling moeten ook deze factoren gecorrigeerd worden. Gewichtsverlies en inlegzolen hebben bijvoorbeeld hun efficiëntie reeds bewezen, net zoals het dragen van bepaalde schoenen.

Het beste schoeisel is datgene wat de manier van adductie van de onderste ledematen gunstig wijzigt om te komen tot een verminderde spanning op het mediale compartiment.

De auteurs hebben 3 types van schoeisel onderzocht: blote voeten, gewone schoenen, en aangepaste schoenen met een zijdelingse verbreding van de zool, wat leidt tot een valgisatie van het onderste lidmaat. Deze methoden werden bestudeerd bij 90 patiënten onderverdeeld in 3 groepen van 30 : personen die lijden aan symptomatische gonartrose met radiografische tekenen, personen zonder radiografische gonartrose maar met overgewicht (BMI groter dan 25 kg/m²), en asymptomatische personen met een normaal gewicht. Alle personen waren ouder dan 40 jaar.

Samen met de evaluatie van het pijnniveau door middel van een Visuele Analoge Schaal (VAS) en de Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index (WOMAC), werd het stappen geanalyseerd in 3D wat toeliet om het moment van adductie en flexie van onderste lidmaat te berekenen, en de impact ervan op de belasting van het mediale compartiment.

De aangepaste schoenen verminderden het moment van adductie van de knie van de personen met overgewicht (p = 0,03) of lijders aan gonartrose (p = 0,002). Voor deze laatsten waren de aangepaste schoenen gelijkwaardig aan het stappen op blote voeten. Deze schoenen leidden tot een vermindering van het adductiemoment met 7,9 ± 8,9 % in geval van gonartrose, en van 4,7 ± 5,4 % voor de personen met overgewicht. Opmerkelijk, er was geen enkel verschil in het flexiemoment en er was geen significant verschil in de pijnscore met VAS of WOMAC.

Alles bij elkaar bevestigt deze studie dat het mogelijk is om een gunstig effect te bekomen op het adductiemoment en op de spanning op het mediale compartiment van een knie met artrose of die lijdt onder gewichtsoverbelasting door een ad hoc schoeisel. Deze aanpassing gaat niet gepaard met een verbetering functioneel niveau en van de pijn, maar een verdere evaluatie zou nuttig kunnen zijn omdat het mogelijk is dat de verminderde spanning een laattijdig gunstig effect kan hebben op de symptomen en misschien op de structurele evolutie van de gonartrose.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s