Geen categorie

WELK TYPE TRAINING OM SPORTBLESSURES TE VOORKOMEN?

NEW YORK 17/10 – Krachttraining en evenwichtsoefeningen zullen sportletsels wellicht beter voorkomen dan stretching, volgens een review van vroeger bewijsmateriaal.
Onderzoekers verklaarden dat het niet duidelijk is welke specifieke oefeningen het meest kans bieden om enkelverstuikingen, ligamentscheuren en andere letsels af te wenden. “Als je een bepaald type krachttraining kan doen, zou dit op dit ogenblik onze beste aanbeveling zijn. Maar er zijn meer studies nodig om deze resultaten te bevestigen en volledig zeker te zijn,” verklaarde Jeppe Lauersen, die de review van vroegere studies leidde aan het Institute of Sports Medicine Copenhagen aan Bispebjerg Hospital in Denemarken. De onderzoekers combineerden de gegevens van studies die mensen, voornamelijk volwassen of tiener atleten, randomiseerden voor groepen die bepaalde oefeningen wel of niet deden. De studies volgden de deelnemers om na te gaan wie blessures opliep over periodes van enkele maanden tot een jaar. De finale analyse sloot 25 studies en meer dan 26.000 deelnemers in, inclusief voetbal-, basketbal- en handbalspelers, en legerrekruten. Sommige studies evalueerden alle mogelijke letsels.  Andere hadden een meer specifieke focus; ze bestudeerden bijvoorbeeld alleen hamstring letsels of knieletsels als gevolg van overbelasting. Globaal analyseerden de onderzoekers bijna 3500 blessures. Lauersen en zijn team vonden drie studies die stretching programma’s evalueerden en geen voordeel toonden om een blessure af te wenden. De beperkte gegevens “ondersteunen de toepassing van stretching voor de preventie van blessures niet, noch voor of na de training,” noteerde het studieteam op 7 oktober online in de British Journal of Sports Medicine. Maar zes studies die de effecten van evenwichtsoefeningen voor de verbetering van de gewrichtsstabiliteit bestudeerden, vonden een 45% lager risico op blessures bij mensen in de traininggroep. En krachttraining om de spieren op te bouwen, leidde tot 68% reductie van de blessures in de vier studies. Deze voordelen bleken van toepassing te zijn op zowel letsels door overbelasting als op meer acute verstuikingen en scheuren. Toch, verklaarde Lauersen aan Reuters Health, zijn er onvoldoende studies die een specifiek kracht- of evenwichtsprogramma promoten boven een ander. Bijgevolg is het moeilijk om te weten hoe men atleten moet adviseren. Bing Yu verklaarde dat de manier waarop de studies in de nieuwe review gecombineerd werden, het ook moeilijk maakt om specifieke boodschappen af te leiden. “Als alle blessures samen worden beschouwd, is het zeer moeilijk om te zeggen welke oefeningen effectief zijn voor welk letsel,” verklaarde Yu, van de dienst Fysiotherapie aan de University of North Carolina at Chapel Hill. Hij nam niet deel aan het huidige rapport. Yu was het ermee eens dat er weinig aanwijzingen zijn die suggereren dat stretching nuttig is. Hij verklaarde dat de verbetering van de techniek, voor sommige atleten, het belangrijkste middel zou zijn om blessures te voorkomen. “De techniek is echt belangrijk. Echte basistechnieken, zoals neerkomen,” verklaarde hij aan Reuters Health. En niet overdrijven is een belangrijke manier om blessures te voorkomen voor amateuratleten zoals lopers, aldus Yu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s