Een veilige en effectieve manier van mobiliseren voor alle kinesitherapeuten (100% pijnvrij behandelen).
Het ontstaan van het Mulligan Concept in de jaren ‘90 lijkt een logische stap in de ontwikkeling van de behandeling van klachten aan het bewegingsapparaat. Gedurende de afgelopen decennia zijn er diverse trends geweest in de wereld van de kinesitherapie en manuele therapie. Sommigen predikten vooral passieve technieken, anderen legden meer verantwoordelijkheid bij de patiënt en stimuleerden het revalidatieproces via een meer actieve benaderingswijze.
Mulligan heeft op een systematische manier deze twee methoden als eerste met elkaar gecombineerd. Door meer “open minded” om te gaan met bestaande principes heeft hij zowel voor de perifere gewrichten als de wervelkolom een nieuw onderzoeks-en behandelsysteem ontwikkeld. Zijn MWM’s (perifeer) als SNAG’s (wervelkolom) zijn een combinatie van een passieve correctie (assessory movement) en een actieve beweging. Met deze techniek wordt, indien deze geïndiceerd is, snel en pijnvrij functie teruggewonnen. De doelgroep voor de cursussen bestaat vooral uit kinesitherapeuten en manueel therapeuten. Sportkinesitherapeuten echter zullen zich ook thuis voelen op onze cursus.
Portret Brian Mulligan
Wie Brian Mulligan life heeft meegemaakt tijdens een lezing of cursus, zal deze ontmoeting niet snel vergeten. Door 50 jaar vakmanschap te combineren met een enorm gevoel voor humor heeft hij zijn methode in 20 jaar op de kaart gezet.In 2007 ontving hij uit handen van de voorzitter van de WCPT een “International Service Award” voor zijn buitengewone verdiensten voor de kinesitherapie.
Brian Mulligan woont in Nieuw Zeeland, Wellington. Hij runde daar jarenlang zijn eigen praktijk en was daarnaast decennia lang actief in het doceren van het door hem ontwikkelde concept. Thans is Brian Mulligan tachtig jaar, maar nog steeds actief voor de MCTA organisatie.
Cursussen Mulligan Concept zijn een verademing doordat vooral de praktijk ruime aandacht krijgt en de geleerde vaardigheden direct kunnen worden toegepast. Door in de huidige tijd te werken met pijnvrije, en dus veilige technieken heeft het Mulligan Concept snel veel aanhangers verworven.
Docent
René Claassen
René Claassen deed zijn eerste werkervaring op bij de Koninklijke Luchtmacht. In deze periode behaalde hij zijn diploma Cyriax en Manuele Therapie. Daarnaast volgde hij de cursussen van het Mc Kenzie Concept en diverse andere op het gebied van de Manuele Therapie.
In 1990 startte René zijn eigen praktijk in Vught. In 2005 is hij met zijn medewerkers geparticipeerd in het nieuwe gezondheidscentrum in zijn woonplaats. Ervaring in de sportwereld deed hij op met het begeleiden van nationale sportteams, zoals de dames hockeyselectie ( 1992-1994) en de nationale zwemploeg (1999-2000).
In 1994 liep René samen met zijn collega Peter van Dalen een aantal weken stage in de praktijk van Brian Mulligan om zich verder te verdiepen in diens concept. In 1995 werd de Mulligan Concept Teachers Association opgericht. Dit was ook het jaar waarin René Claassen en Peter van Dalen met de cursussen van start gingen in Nederland. Na de oprichting van de MCTA in 1995 is René Claassen 10 jaar voorzitter geweest van deze organisatie. Aanvankelijk doceerde hij het concept alleen in Nederland, maar al weer heel wat jaren o.a. ook in Belgie, waar de cursussen inmiddels ook bekendheid genieten.
René startte daarnaast ook met de cursussen Taping Concepts en BACKtoGOLF. In 2000 behaalde René het instructors diploma Kinesiotaping. Hij werd onderricht in deze methode door Kenzo Kase (die de rekbare tape heeft uitgevonden). De cursus Taping Concepts kan, net als de cursus Mulligan Concept in Brasschaat, Belgie, worden gevolgd. De cursus BACKtoGOLF, een cursus die ontstond vanuit de interesse in de golfsport, alleen in Nederland.
René woont in Vught, Noord-Brabant, is getrouwd en heeft twee kinderen.