Gezondheid, Kinesitherapie, Pijn, Spieren

SPIERPIJN VERSUS PIJN: WAT IS HET VERSCHIL

Er zijn veel voordelen om te trainen, bijvoorbeeld voor een beter fysiek en mentaal welzijn. Er kan echter ook wat lichamelijk ongemak zijn verbonden aan trainingsactiviteiten als gevolg van ‘de druk’ die op het lichaam wordt uitgeoefend.

Wanneer je ongemak ervaart, is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen aan inspanning gerelateerde spierpijn en pijn. Spierpijn is een gezond en te verwachten gevolg van beweging. Pijn kan wijzen op letsel. Maar pijn is persoonlijk en de mate van letsel is niet altijd gelijk aan de mate van pijn. Ook hebben verschillende mensen een andere pijngrens. Het begrijpen van pijn helpt de pijn te beheersen.

Individuele activiteitsdrempel

Om fysiek te verbeteren, moet je lichaam op een passend niveau worden getraind. Dat is uw individuele activiteitsdrempel. Het lichaam van elke persoon heeft een andere activiteitsdrempel afhankelijk van vele factoren, zoals leeftijd, basiskracht en participatieniveau. Tegen de drempel trainen kan spierpijn tot gevolg hebben.

Het overschrijden van uw drempelwaarde zal pijn veroorzaken. Een belangrijk voordeel van oefening, wanneer dit op de juiste manier wordt gedaan, is dat deze drempel geleidelijk zal toenemen. Wanneer een persoon bijvoorbeeld begint te lopen, kan zijn veilige drempel 5 minuten lopen. Na enkele weken van progressieve verhogingen kan de drempel stijgen tot 20-30 minuten. Om uw trainingswinst te maximaliseren en het letselrisico te minimaliseren, is het belangrijk om realistisch te zijn over uw activiteitsdrempel en om onderscheid te kunnen maken tussen gematigde en te verwachten spierpijn en pijn.

Spierpijn

Na activiteit piekt de spierpijn meestal 24-72 uur na de activiteit. Dit is het gevolg van kleine, veilige schade aan spiervezels en wordt Delayed Onset Muscular Soreness (DOMS) genoemd. Vrij vertaald: uitgestelde spierpijn. Gedurende deze tijd kunnen uw spieren gevoelig zijn om aan te raken en zich strak en pijnlijk voelen. Beweging kan aanvankelijk ongemakkelijk zijn, maar het bewegen en voorzichtig rekken van je spieren zal de pijn verminderen.

Tijdens de periode van een paar dagen dat je spierpijn ervaart, zou je kunnen overwegen om alternatieve oefeningen uit te voeren om je pijnlijke spieren een kans te geven om te herstellen terwijl je andere spieren versterkt.

Deze tabel geeft de belangrijkste verschillen aan tussen spierpijn en pijn

 SpierpijnPijn
Type ongemakGevoelig bij aanraking spieren. Vermoeid, brandend gevoel tijdens trainen. Strak en pijnlijk in rustStekende, scherpe pijn tijdens rust en trainen
OntstaanTijdens trainen of 24-72 uur na de activiteitTijdens trainen of binnen 24 uur nar trainen
Duur2-3 dagenKan blijven bestaan als het niet wordt onderzocht
LocatieSpierenSpieren of gewrichten
Verbetering doorRekken, rustig bewegen metvoldoende rust en herstelIjs, rust en meer bewegen (behalve bij ernstige blessures)
Verergering doorStil zittenContinue activiteit na voldoende rust en herstel
Passende actieKom weer in beweging na voldoende rust en herstel, maar overweeg een andere activiteit voordat je terugkeert naar je activiteit die de spierpijn gaf.Maak een afspraak met de kinesitherapeut als de pijn extreem is of langer dan 1-2 weken aanhoudt.

Pijn

In tegenstelling tot spierpijn kunt u pijn ervaren tijdens of na het uitvoeren van oefeningen. Dit kan scherp aanvoelen. Deze pijn kan blijven hangen zonder volledig weg te gaan, misschien zelfs na een periode van rust. Dit kan wijzen op een blessure. Gewoon door blijven trainen, kan het probleem verergeren. Als u denkt dat uw pijn extreem is of niet verdwijnt na 7-10 dagen, dient u een kinesitherapeut te raadplegen.

Hoe een kinesitherapeut kan helpen

Een kinesitherapeut kan een waardevolle hulpbron voor je zijn tijdens je hele training. Voordat u begint met een trainingsroutine, kan uw kinesitherapeut een verscheidenheid aan pre-activiteitsbeoordelingen uitvoeren om te bepalen hoe geschikt uw lichaam is voor training. Op basis hiervan kan uw kinesitherapeut ook specifieke oefeningen aanbevelen die u het beste voorbereiden op uw gewenste activiteiten. Samen bespreekt u ook de beste strategieën voor het starten en uitvoeren van bewegingsactiviteiten terwijl je je kans om geblesseerd te raken tot een minimum beperkt.

Mocht in een ongelukkige situatie toch een blessure ontstaan, zal uw kinesitherapeut direct helpen bij uw herstel. Zij zullen helpen bij het controleren van de pijn, identificeren en aanpakken van alle factoren die mogelijk hebben bijgedragen aan uw letsel om verdere problemen te voorkomen en geven specifieke aanbevelingen met betrekking tot re-integratie in oefeningen, indien van toepassing.

Kinesitherapeuten behandelen chronische pijn door beweging, hands-on zorg en patiëntenvoorlichting. De wetenschap beveelt kinesitherapie aan boven pijnmedicatie om pijn te behandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s