Geen categorie

ABNORMALITIES FOUND ON SCANS IN ASYMPTOMATIC PEOPLE

Je hebt fysieke last en er wordt besloten om beeldvorming te nemen: dan zal je niet verbaasd zijn als er verkalking, vocht of een hernia gevonden wordt, het is misschien zelfs een opluchting: duidelijkheid.

Maar wat wordt er gevonden wanneer we mensen zonder last onder de scanner leggen? Onderstaande afbeelding geeft een overzicht (met dank aan @Leedarrenh, https://twitter.com/LeeDarrenH).

Tussen de leeftijd van 20-70 jaar, wordt bij 87% van de mensen die geen klachten hebben een disk bulging gevonden. In de groep van 40-70 jaar wordt zelfs bij 96% een abnormaliteit gevonden in de schouder.

Het is daarom belangrijk om bij beeldvorming verder te kijken dan je neus lang is. Een goede vraag aan ons zou zijn: Verklaart wat er op mijn beeldvorming gevonden wordt, mijn klachten?

Bij een (been)breuk zal dit altijd het geval zijn, bij sommige andere problemen zijn we echter geneigd om ze te zien als rimpels: een normaal deel van ouder worden en kijken we naast rekening houden met de beeldvorming, liefst toch ook nog even verder!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s