Geen categorie

ZWEEDS BEDRIJF VERPLICHT SPORTEN TIJDENS DE WERKUREN

Zitten is het nieuwe roken, en na het werk hebben we niet altijd tijd om te sporten. In Zweden zijn er bedrijven die hun werknemers verplichten om te sporten, weliswaar tijdens de werkuren. ‘Wie niet wil meedoen, moet maar opstappen.’
Alle zestig werknemers op het hoofdkwartier van sportlabel Bjorn Borg in Stockholm gaan op vrijdag samen sporten in een nabije fitness. Dat is al meer dan twee jaar een wekelijkse traditie, op initiatief van ceo Henrik Bunge, en je hebt een goed excuus nodig om niet deel te nemen.
‘Als je niet wil sporten, wil je geen deel uitmaken van de bedrijfscultuur en moet je maar opstappen’, zegt Bunge aan AFP, die meteen aanvult dat tot dusver niemand om die reden zijn ontslag heeft ingediend.
Bunge heeft goede redenen om zijn werknemers verplicht te laten zweten. Het is niet alleen goed voor hun gezondheid en productiviteit, maar werkt ook als een wekelijkse teambuildingactiviteit. Volgens een studie van de Universiteit van Stockholm uit 2014 zorgt sporten tijdens de werkdag er bovendien voor dat werknemers zich minder vaak ziek melden.
Bovendien leren mensen van verschillende afdelingen elkaar zo ook beter kennen. ‘Wanneer we de fitness binnenstappen, staan we allemaal op hetzelfde niveau. Je rang in het bedrijf is dan van geen tel, iedereen is gelijk’, aldus Ida Lang, die als boekhoudkundige werkt bij Bjorn Borg.
Ook bij het waterbedrijf Kalmar Vatten en constructiebedrijf Rotpartner is een gelijkaardig sportbeleid van kracht. Zweedse bedrijven die geen werkuren willen opofferen, subsidiëren vaak wel de sportactiviteiten van hun werknemers. Zweden kunnen een bedrag tot 500 euro per jaar aftrekken van hun belastingen voor sportgerelateerde uitgaven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s