Geen categorie

FYSIOTHERAPIE EVEN GOED ALS CHIRURGIE VOOR GEWONE RUGPIJN

(Reuters Health) – Fysiotherapie kan even doeltreffend zijn als chirurgie om de symptomen van lumbale wervelkanaalstenose, een frequente oorzaak van zenuwletsels en lagere rugpijn bij oudere mensen, te verlichten, volgens een studie.
“Chirurgie is een riskantere procedure, met een complicatiepercentage van ongeveer 15%, en de helft van deze complicaties is levensbedreigend,” verklaarde Dr. Anthony Delitto, voorzitter fysiotherapie aan de School of Health and Rehabilitation Sciences van de University of Pittsburgh. “Het is geen levensgevaarlijke procedure om fysiotherapie te doen.” Lumbale wervelkanaalstenose kan leiden tot geknelde zenuwen, tintelingen, zwakte en verdoving in de rug en de onderste extremiteiten. De frequentie van de aandoening neemt toe met de leeftijd, en naar schatting 2.4 miljoen Amerikanen zouden deze aandoening hebben tegen 2021, volgens de American Academy of Orthopedic Surgeons. Delitto en zijn team proberen na te gaan of ze konden aantonen dat fysiotherapie, die veruit veel veiliger is dan chirurgie, even goed kan werken om de symptomen te verlichten.
Tussen 2000 en 2005 vroegen ze 481 patiënten die instemden voor chirurgie of ze wilden deelnemen aan een studie waarin ze gerandomiseerd zouden worden om een operatie te ondergaan of fysiotherapie te ontvangen. De meeste weigerden, om niet toegewezen te worden tot de niet-chirurgische groep, maar 169 patiënten stemden toe om deel te nemen aan het experiment. Tenslotte ondergingen 87 patiënten een chirurgische ingreep en 82 werden toegewezen tot fysiotherapie. In het begin van de studie waren de patiënten minstens 50 jaar. Ze moesten in staat zijn om minstens een kwart mijl te stappen zonder problemen en om geen onderliggende medische aandoeningen te hebben zoals dementie, een ernstige vaatziekte, kanker of een vroegere hartaanval. De meeste van hen waren sedentair of slechts licht actief, en ze waren typisch obees. De patiënten in de chirurgiegroep waren iets jonger, ongeveer 67 jaar gemiddeld, in vergelijking met de gemiddelde leeftijd van ongeveer 70 jaar voor de patiënten die fysiotherapie kregen. Het fysiotherapieschema bestond uit revalidatiesessies tweemaal per week gedurende 6 weken. De deelnemers konden stoppen met dit schema in het voordeel van chirurgie op om het even welk moment van de studie, en gedurende een gemiddelde follow-up van 2 jaar deden 47 van hen (of 57%) dit. Na 2 jaar was de reductie van de pijn en andere symptomen vergelijkbaar, ongeacht tot welke groep de deelnemers behoorden.
“De studie toont aan dat zowel chirurgie als fysiotherapie redelijke keuzen zijn; de persoon die één van beide opties kiest, zal hetzelfde eindresultaat bereiken na één of twee jaar,” verklaarde Dr. Jeffrey Katz, directeur van het Orthopedic and Arthritis Center for Outcomes Research aan Brigham and Women’s Hospital in Boston. Katz, die een editoriaal bij de studie schreef in de Annals of Internal Medicine, noteerde dat er nog steeds een rol is weggelegd voor de chirurgie bij de behandeling van lumbale wervelkanaalstenose. Maar het kan geen kwaad om eerst fysiotherapie te proberen, noteerde hij. Omdat zovele geschikte patiënten besloten om niet deel te nemen aan de studie, en omdat zovele patiënten die gerandomiseerd werden voor fysiotherapie, uiteindelijk chirurgie kozen, is er nog meer onderzoek nodig in een grotere groep patiënten om een volledig beeld van de voordelen van elke optie te krijgen, verklaarde Dr. James Weinstein, chief executive van Dartmouth-Hitchcock health system, die niet betrokken was bij de studie. Toch, “zou chirurgie de laatste optie moeten zijn,” verklaarde Weinstein, hoofdauteur van een 2008 paper in de New England Journal of Medicine die aantoonde dat chirurgie effectiever is om de symptomen te verlichten dan niet-chirurgische alternatieven. Ondanks de kleine omvang van de huidige studie en het aantal patiënten die fysiotherapie vroegtijdig stopten, heeft het nog steeds zin om fysiotherapie uit te proberen voor chirurgie, verklaarde Dr. Richard Deyo, onderzoeker in rugpijn aan de Oregon Health and Science University, via email aan Reuters Health.
“Als ze later kiezen voor chirurgie, blijken de resultaten even goed te zijn als bij de patiënten die vroeger kiezen voor chirurgie,” verklaarde Deyo, die niet betrokken was bij de studie. “Sommige patiënten zijn geneigd om te kiezen voor chirurgie omdat de ‘high tech’ benadering definitiever, aantrekkelijker en sneller lijkt te zijn. Patiënten moeten echter beseffen dat ze waarschijnlijk fysiotherapie zullen nodig hebben, zelfs na een geslaagde chirurgische ingreep, en dat het herstel traag kan zijn.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s