Geen categorie

PARACETAMOL: WEINIG EFFICIENT VOOR LAGE RUGPIJN EN SLECHTS IETS EFFICIENTER VOOR OSTEOARTRITIS

(Reuters Health) – Mensen met lagere rugpijn of heup- of kniepijn zouden niet zoveel verlichting ondervinden van paracetamol (acetaminophen), volgens een review van vroegere onderzoeksgegevens. “Onze systematische review vond dat paracetamol ondoeltreffend is voor patiënten met lage rugpijn en slechts verwaarloosbare voordelen biedt voor patiënten met osteoartritis van de onderste ledematen,” verklaarde de hoofdauteur van de studie, Gustavo Machado, onderzoeker aan het George Institute for Global Health in Sydney, Australië.
“Paracetamol is, indien correct gebruikt, één van de veiligste beschikbare geneesmiddelen voor de behandeling van pijn, maar als het verkeerd en overmatig wordt gebruikt, kan het echt gevaarlijk zijn en leiden tot ernstige en levensbedreigende complicaties,” verklaarde Dr. Michael Hodgman, toxicoloog aan het Upstate New York Poison Center die niet betrokken was bij de studie, via email.
Machado en zijn team analyseerden de gegevens van 13 vroeger gepubliceerde studies die de veiligheid en de werkzaamheid van acetaminophen/paracetamol onderzochten voor rugpijn en osteoartritis. De onderzoekers evalueerden de effectiviteit van het geneesmiddel voor osteoarthritis van de heup of de knie in 10 studies die in totaal 3541 patiënten insloten. Ze bestudeerden ook drie studies van lage rugpijn bij 1825 deelnemers, gecombineerd. Alle studies, behalve één, hadden betrekking op tabletten of capsules, terwijl één studie de resultaten van intraveneus paracetamol voor deelnemers met lage rugpijn rapporteerde. In 10 studies was de dagelijkse dosering ongeveer 3900 tot 4000 mg/dag, terwijl drie studies ongeveer 3000 mg/dag bestudeerden.
In een gepoolde analyse vonden de onderzoekers dat paracetamol niet beter was dan placebo voor lage rugpijn en slechts iets beter voor osteoartritis, rapporteren ze op 31 maart online in de British Medical Journal. De onderzoekers bestudeerden ook de bijwerkingen in negen studies en vonden geen verschil tussen paracetamol en placebo. De gecombineerde resultaten van drie studies toonden echter aan dat het gebruik van paracetamol viermaal meer risico gaf op abnormale leverfunctietesten dan placebo.
“Er zijn enkele opkomende gegevens over risico’s, die aantonen dat paracetamol geassocieerd is met een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden, en cardiovasculaire, gastro-intestinale en nieraandoeningen,” verklaarde Machado via email. Toch adviseren de klinische guidelines over de hele wereld het geneesmiddel meestal aan als een goede eerste keuze voor de behandeling van pijn in de veronderstelling dat het veilig, doeltreffend en goedkoop is, noteerde hij. Het team van Machado erkent enkele beperkingen in hun analyse, waaronder het gering aantal ingesloten studies en het ontbreken van een langetermijn follow-up.
De studie focuste ook op chronische pijn, en biedt geen inzicht in de manier waarop de geneesmiddelen werken voor acute pijn, noteerde Dr. Richard Dart, directeur van het Rocky Mountain Poison and Drug Center, via email. Dart, die niet betrokken was bij de studie, waarschuwde ook om niet te veel te focussen op de levertestresultaten in de studies, en hij noteerde dat er geen enkel geval van leverfalen werd gemeld. Bovendien moeten patiënten begrijpen dat paracetamol, in tegenstelling tot aspirine en niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen, niet ontworpen is om inflammatie te verlichten. Het is een “zwak anti-inflammatoir geneesmiddel maar een doeltreffend geneesmiddel tegen koorts, vooral bij kinderen,” verklaarde Dr. Martin Wehling, managing director van het Institute of Experimental and Clinical Pharmacology and Toxicology aan de Universiteit van Heidelberg in Duitsland.
“Rugpijn heeft weinig te maken met inflammatie; daarom kan paracetamol/acetaminophen alleen werken bij niet-geïdentificeerde patiënten bij wie chronische processen osteoartritis kunnen veroorzaken, zelfs in de rug,” verklaarde Wehling, die niet betrokken was bij de studie, via email. Volgens de experts kan het nuttig zijn dat patiënten lage dosissen paracetamol uitproberen om de pijn te verlichten en dit blijven innemen zolang als het werkt, op voorwaarde dat ze de aanbevolen dagelijkse dosis niet overschrijden. “Het is nog steeds een waardevol geneesmiddel omdat zijn toxiciteit meestal integraal beperkt is tot problemen van overdosering,” verklaarde Wehling. “Als we minder gevaarlijke geneesmiddelen hadden, zouden we paracetamol/acetaminophen zeker verwijderen uit de guidelines, maar we hebben geen veiligere alternatieven.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s