cryotherapie

KOUDWATERBADEN KUNNEN PIJN VERLICHTEN, RISICO’S NIET BEKEND

Afbeeldingsresultaat voor in bad koud waterNEW YORK 21/02 – Een duik nemen in een ton met koud water na een zware inspanning kan spierpijn voorkomen, maar in een nieuw overzichtsartikel wordt gesteld dat er weinig bekend is over de bijwerkingen ervan en over hoelang je in het water moet blijven.

Vorsers zeggen dat er zeer weinig goed onderzoek is uitgevoerd over cryotherapie, hoewel die behandeling zeer in is om spierpijn na een inspanning te voorkomen of te verminderen. “Dat wordt typisch gedaan in de sportgeneeskunde bij elite- en beroepsatleten, maar die praktijk begint zich nu stilaan uit te breiden”, zei dr. Chris Bleakley, de eerste auteur van de studie en vorser aan de University of Ulster in Noord-Ierland. Dr. Bleakley et al. hebben de gegevens verzameld van 366 sporters in 17 studies voor hun rapport in de Cochrane Library van 15 februari. De vorsers vonden dat de meeste studies ter zake werden uitgevoerd bij slechts een handvol atleten en slecht waren ontworpen. Bij gebrek aan gegevens konden ze slechts een significante conclusie trekken uit 14 studies waarin een koudwaterbad werd vergeleken met niets doen of gewoon rusten. In die studies werd de proefpersonen gevraagd om na een inspanning in een koudwaterbad te gaan zitten van ongeveer 10 tot 15 °C. Ze bleven ongeveer vijf tot 24 minuten in het bad zitten. De atleten die een koudwaterbad hadden genomen, vertoonden de volgende vier dagen 15% tot 20% minder spierpijn, aldus dr. Bleakley. Maar hij zei Reuters Health ook dat de mensen moeten weten dat alleen de spierpijn verbeterde en dat dat niet betekent dat de spier sterker was. “Het is zuiver een subjectief gevoel van minder spierpijn”, zei hij. En zelfs al werd in de studies een zekere verbetering gerapporteerd, dan nog konden de auteurs geen standaardmethode naar voren schuiven. “Als je wil weten wat je nu zou moeten doen, ga je daar geen antwoord op vinden. En waarschijnlijk zal de behandeling verschillen naargelang van de situatie”, zei dr. Thomas Best, mededirecteur van Ohio State University Sports Medicine, die niet betrokken was bij het onderzoek. Dr. Best zei aan Reuters Health dat het nieuwe rapport niet leert hoe vaak atleten de behandeling zouden moeten doen, hoelang ze in het koude water zouden moeten blijven en hoelang ze moeten wachten na beëindiging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s