Geen categorie

SNELLE AFKOELING HAALT WEINIG UIT VOOR VERROKKEN SPIEREN

NEW YORK 25/06 – Superkoude luchtgolven kunnen goed voelen op overspannen spieren, maar de steeds populairdere vorm van cryotherapie stopt de spierpijn of de afname van de spiersterkte niet, volgens een nieuwe studie.

Andere parameters van spierletsels, zoals zwelling en elektrische activiteit in de spiercel, waren iets verbeterd na snelle afkoeling, maar “globaal is het ondoeltreffend,” verklaarde Dr. Gaël Guilhem, hoofdauteur van de studie en onderzoeker aan het National Institute for Sports in Parijs, Frankrijk. Wat atleten willen, aldus Dr. Guilhem, is, “heb ik minder pijn, ben ik sterker?’ En het antwoord was, ‘neen.'” IJs werd lange tijd gebruikt voor spierletsels. “Het was de standaardbehandeling voor acute en chronische spierletsels sinds de jaren ‘70,” verklaarde Dr. Ty Hopkins, professor aan Brigham Young University die niet meewerkte aan de studie. Sindsdien werden de technieken om beschadigde weefsels af te koelen, steeds meer gesofisticeerd; zo zijn er onder meer machines die gebruik maken van pulsen extreem koude lucht om de gekwetste zones snel af te koelen zonder de huid te beschadigen. Dr. Hopkins verklaarde dat deze technieken onlangs aan populariteit wonnen in het kader van pogingen om spierletsels na inspanningen te verminderen. Als de spieren zwaar belast worden, ontstaan er kleine scheurtjes in de spiervezels – waarvan het herstel uiteindelijk resulteert in grotere spieren. Maar onmiddellijk na het acute letsel, voelt de spier zwak, ontstoken en pijnlijk aan. De spieren afkoelen met ijs, kan pijnstillend werken, maar de studies waren het niets steeds eens over de vraag of de praktijk beschadiging van het spierweefsel kan voorkomen. Dr. Guilhem en zijn team vroegen 24 mannen om een spierletsel te creëren in hun arm. De vrijwilligers spreidden herhaaldelijk één arm in gestrekte positie terwijl ze duwden tegen een weerstandstoestel. Na één dag voelden de spieren in de getrainde arm bij alle mannen pijnlijk aan, en de onderzoekers volgden hun toestand op gedurende 2 weken. De helft van de mannen kreeg cryotherapie onmiddellijk na de  zware inspanning en opnieuw één, twee en drie dagen later, terwijl de andere helft geen extra interventie onderging. De behandeling omvatte drie applicaties die elk 4 minuten duurden, van lucht die tot -30°C was afgekoeld. De spiersterkte was in elk van beide groepen verminderd een dag na de inspanning, maar de personen die de afkoeling kregen, ondervonden geen enkel voordeel, rapporteerden de onderzoekers op 5 juni online in The American Journal of Sports Medicine. De spierpijn was maximaal enkele dagen na de inspanning en nam geleidelijk af in de loop van de volgende 2 weken, maar ook op dit vlak gaf de snelle afkoeling van de gekwetste spier geen verschil in de pijn op lange termijn. Eén van de parameters die verschillend was tussen de groepen was de inflammatie, gemeten aan de hand van CRP (C-reactive protein). De CRP spiegels waren constant bij de mannen die cryotherapie kregen, terwijl de mannen die geen cryotherapie kregen, 93% stijging van de CRP spiegels vertoonden 3 dagen na de spierinspanning. Dr. Guilhem en zijn team gebruikten ook elektromyografie om de uitgebreidheid van de spierletsels tijdens de inspanning te meten. “Wat we zagen, is dat de cryotherapie groep zijn spieractiviteit gedurende ongeveer 2 dagen behield,” verklaarde Dr. Guilhem aan Reuters Health. Met andere woorden, hoewel de spieractiviteit in beide groepen afnam, behield de cryotherapie groep deze activiteit langer voor de afname. Dr. Guilhem voegde eraan toe dat het verschil tussen de groepen echter zeer klein was en “dat dit geen effect heeft op de spierprestaties.” Hoewel cryotherapie niet zo’n groot effect zou hebben in het kader van zware training, wil dit niet zeggen dat ze geen voordelen kan bieden in andere situaties, zoals gewrichtsletsels, verklaarde Dr. Hopkins. Dr. Guilhem verklaarde dat mensen die herstellen van een spierletsel, zich gewoon beter zouden voelen met cryotherapie. Dr. Hopkins gaf toe dat afkoeling op andere vlakken nuttig kan zijn. “Cryotherapie is zeer goed om secundaire letsels te beperken, zwelling en pijn te beperken, en ze heeft geen nadelen,” verklaarde hij aan Reuters Health.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s