Geen categorie

‘MIGRAINE IS GEEN ZIEKTE, MAAR EEN HERSENSTOORNIS’

Wie migraine heeft, is eigenlijk niet ziek. Het gaat om een verstoord pijnsysteem in de hersenen, zegt neuroloog Koen Paemeleire van de Universiteit Gent.
Pijn is een alarmsysteem dat ons waarschuwt voor schade aan ons lichaam. Maar soms is er geen schade, maar voelen we toch pijn. Wie een migraine-aanval heeft, heeft bijvoorbeeld geen klap op het hoofd gekregen. ‘Het pijnsysteem heeft hier een andere functie dan schade rapporteren’, zegt Paemeleire. ‘Migraine is meer een programma dat je dwingt om te rusten.’

Wat gaat er dan verkeerd in het brein van een migrainepatiënt?
‘Het heeft een verstoorde prikkelbaarheid. Migrainelijders zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor fel licht of voor geuren. Ze lijken meer op te pikken. Hun brein komt ook sneller energetisch in de problemen: hun tank raakt sneller leeg omdat de energieaanlevering niet optimaal gebeurt. ‘

Migraine als hersenaandoening: is dit een nieuwe benadering?
‘De vorige theorie luidde dat migraine een vasculaire hoofdpijn is, en dat het dus aan de bloedvaten ligt. Kloppende hoofdpijn voelt inderdaad aan alsof het je bloedvaten zijn, maar dat is niet correct. Het zijn de hersenen. We spreken vandaag van neurovasculaire hoofdpijn. Die ontstaat in het zenwustelsel, maar ons alarmsysteem wordt erbij betrokken.’ ‘Die hersenstoornis leidt tot aanvallen. Maar die zijn maar een bijproduct van de migraineconditie.’

Hoe wordt een aanval uitgelokt?
‘Een klassieke uitlokker is stress. Dat moet je overigens niet te psychologisch invullen, het gaat over energieverbruik en informatieverwerking in het brein. Een maaltijd overslaan kan eveneens een uitlokker zijn, want dat betekent het niet tijdig aanleveren van energie. Als je er op tijd bij bent, iets eet en wat gas terugneemt, kan je een aanval misschien voorkomen. Slaaptekort is eveneens nefast, want slaap is een recuperatiemoment voor onze hersenen. Een deel van de aanvallen kan je voorkomen door regelmatige maaltijden, stressmanagement, een goede slaaphygiëne en het mijden van cafeïne, alcohol en tabak.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s