Tenniselleboog

STEROIDINJECTIES VOOR TENNISELLEBOOG KUNNEN SCHADELIJK ZIJN EN NIET HELPEN

Tenniselleboog: oorzaken en remediesNEW YORK 06/02 – Cortisoninjecties genezen enniselleboog niet beter dan een zoutoplossing, volgens een nieuwe studie – en ze zouden het herstel eigenlijk kunnen vertragen.
Enkele weken na de injecties meldde de cortisongroep minder pijn en invaliditeit dan de placebogroep. Maar een jaar later bleven de patiënten die behandeld werden met cortison, achter op de placebogroep in hun kans op volledig herstel.

“Dit bevestigt absoluut dat steroïdinjecties niet zo een goed idee zijn,” verklaarde Dr. Allan Mishra van Stanford University in Menlo Park, California.

“Dit is belangrijk, omdat mensen denken dat het in orde is als ze een cortisoninjectie krijgen (voor tenniselleboog) maar het is niet in orde. Op lange termijn ondervind je de nadelen op het vlak van het herstel,” verklaarde Dr. Mishra, die onderzoek voerde naar de behandeling van tenniselleboog maar die niet betrokken was bij de nieuwe studie, aan Reuters Health.

Afgelopen maand toonde een studie in Denemarken aan dat noch steroïdinjecties, noch plaatjesinjecties de pijn en het functioneren bij mensen met laterale epicondylitis, of tenniselleboog, meer verbeterden dan zoutinjecties, gedurende een periode van 3 maanden (zie verslag Reuters Health van 22 januari 2013).

Onderzoekers hadden er toen voor gewaarschuwd dat de follow-up periode van de studie kort was en dat de resultaten er anders zouden kunnen uitzien 6 maanden of 1 jaar na de injecties.

Door de patiënten langer op te volgen, brengt het nieuwe rapport meer duidelijkheid over de mogelijke peesschade op lange termijn die veroorzaakt kan zijn door cortisoninjecties, noteerde Dr. Mishra.

Dr. Bill Vicenzino van de University of Queensland in Australië en zijn team randomiseerden 165 volwassenen met tenniselleboog voor één van vier behandelingsgroepen: cortisoninjecties met fysiotherapie, placebo-injecties met fysiotherapie, cortisoninjecties zonder fysiotherapie en placebo-injecties zonder fysiotherapie.

Na één jaar was er geen verschil in pijn of functioneren, op basis van het feit of de patiënten de acht sessies van de voorgeschreven behandeling hadden gekregen.

Van de patiënten die een cortisoninjectie hadden gekregen, rapporteerde 83% een volledig herstel na één jaar, in vergelijking met 96% van deze die een placebo-injectie hadden gekregen, volgens de resultaten die dinsdag werden gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association.

Er was ook meer kans op recidiverende symptomen in de cortisongroep. Het onderzoeksteam berekende dat één persoon meer een recidief zou gehad hebben per 2 of 3 personen behandeld met een cortisoninjectie in plaats van een zoutinjectie.

“Deze gegevens ondersteunen niet de klinische praktijk om corticosteroïdinjecties te gebruiken om de actieve revalidatie te vergemakkelijken,” noteerde het studieteam.

Dr. Mishra verklaarde dat de onderzoekers zoeken naar betere behandelingen om de oorzaak van tenniselleboog aan te pakken, zoals een verzwakking van collageen in de pees. Een mogelijke optie zijn injecties van plaatjesrijk plasma, maar “maar we zijn nog niet zover,” noteerde hij.

Vele gevallen van tenniselleboog verdwijnen spontaan met de tijd en/of met standaard stretchoefeningen, aldus Dr. Mishra.

“Ik denk dat oefeningen thuis wellicht volstaan om dit te behandelen,” vertelt hij aan zijn patiënten. “Je bent beter af dan met een cortisoninjectie. Hiermee kan je beginnen en het is zelfs mogelijk dat je geen fysiotherapie nodig hebt.”

Dr. Vicenzino reageerde niet tijdig voor de publicatie van dit verslag op een vraag naar commentaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s