Geen categorie

STAMCELLEN OM BREUKEN TE BEHANDELEN

De herstellende geneeskunde heeft een aanzienlijke vooruitgang geboekt door het gebruik van stamcellen. Aanvankelijk stelden zich een aantal ethische problemen, omdat het ging om embryonale stamcellen, maar vandaag maakt men gebruik van autologe cellen. Dit wil zeggen dat deze cellen uit de patiënt geëxtraheerd worden en na enige tijd opnieuw worden geïnjecteerd. De resultaten van een dergelijk type onderzoek op fracturen werden onlangs gepubliceerd in Molecular Therapy door een Israëlische team. De onderzoekers beschrijven hun techniek waarbij eerst 50 ml beenmerg uit het bekken wordt verwijderd. Ze isoleren de mesenchymale stamcellen en vervolgens mengen ze deze met botmatrix en plasma van de patiënt. Deze mengeling wordt daarna opnieuw geïnjecteerd op de plaats van de breuk. De op deze wijze behandelde breuken waren laesies die zich moeilijk herstellen. Dankzij de Israelische techniek herstelt de breuk zich 3 tot 4 maal sneller dan gebruikelijk. Bij 24 opeenvolgende patiënten met distale scheenbeenfracturen, die er om bekend staan dat ze zich moeilijk consolideren, genazen de breuken na anderhalve maand bij patiënten behandeld met stamcellen, en na drie maanden in de controlegroep. Tot dusver werden geen bijwerkingen waargenomen. Echter, er is weinig bekend over de betrokken mechanismen, zoals werd opgemerkt in een recent artikel in hetzelfde tijdschrift. Dit vereist dat studies worden uitgevoerd om meer duidelijkheid te scheppen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s