Geen categorie

TRAIN JEZELF GELUKKIG

NEW YORK (Reuters Health) – Met goed getrainde spieren is het voor het lichaam gemakkelijker om een schadelijk proteïne geassocieerd met depressie te verwijderen, volgens een nieuwe studie bij muizen.

“Als je constant traint en je spieren zijn getraind en aangepast aan fysieke inspanning, verwerf je de capaciteit om een klasse enzymen tot expressie te brengen die in staat zijn om iets dat zich opstapelt tijdens stress en dat schadelijk kan zijn voor u, te elimineren,” verklaarde de hoofdauteur Dr. Jorge Ruas van het Karolinska Institutet in Stockholm in een telefonisch interview aan Reuters Health. Het lichaam metaboliseert de stof, kynurenine, afkomstig van tryptofaan, een proces dat geactiveerd wordt door stress en door inflammatoire factoren, verklaren Dr. Ruas en zijn team in hun rapport dat gepubliceerd werd in Cell. Studies hebben hoge spiegels van kynurenine – dat gemakkelijk doorheen de bloed-hersenbarrière passeert – in verband gebracht met depressie, zelfmoord en schizofrenie.

Hun nieuwe studie werd uitgevoerd op muizen die transgeen waren voor PGC-1alfa1 in skeletspieren, die genetisch gemodificeerd werden om hoge spiegels van dit proteïne in hun spieren tot expressie te brengen, wat de effecten van aerobe spiertraining nabootst. De onderzoekers onderwierpen deze muizen, alsook een controlegroep van wild-type muizen, aan vijf weken lichte stress. De normale muizen ontwikkelden tekenen van depressie, maar de PGC-1alfa1 muizen niet. Naast hogere spiegels van kynurenine in hun bloed, hadden de transgene muizen ook hogere spiegels van KAT enzymen, die kynurenine omzetten in kynureenzuur, een gemakkelijker gemetaboliseerde vorm die de bloed-hersenbarrière niet kan passeren. Wanneer de onderzoekers kynurenine rechtstreeks toedienden aan de PGC-1alfa1 muizen, stegen hun bloedspiegels van de stof niet, omdat de KAT enzymen in staat waren om het zo snel af te breken. Echter, de toediening van kynurenine aan de wild-type muizen verhoogde hun bloedspiegels van de chemische stof, en veroorzaakte ook depressieve symptomen. Om te verzekeren dat de bevindingen bij muizen ook van toepassing zouden zijn op mensen, rekruteerden de onderzoekers een groep van volwassen vrijwilligers om deel te nemen aan drie weken matige lichaamsbeweging. Aan het einde van het oefenprogramma hadden de vrijwilligers meer PGC-1alfa1 en KAT enzymen in hun spieren. Dr. Ruas en zijn team plannen nu een studie bij mensen met depressie die fysiotherapie als behandeling voorgeschreven kregen. De studie wil onderzoeken hoeveel patiënten werkelijk oefenden, of de fysieke activiteit nuttig was voor de behandeling van hun depressie, alsook de correlatie tussen lichaamsbeweging, depressie en kynurenine spiegels. Artsen kunnen de bevindingen gebruiken om hun patiënten te helpen begrijpen waarom fysieke activiteit weerstand kan bieden tegen depressie, wat hun compliance voor de oefenaanbevelingen zou verbeteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s