Geen categorie

UZ LEUVEN BEHANDELT ALS EERSTE IN BELGIE SCOLIOSEPATIENTJE MET MAGNETISCHE GROEISTAVEN

LEUVEN 19/03 – Artsen in het UZ Leuven hebben voor het eerst in België een kind met ernstige scoliose behandeld met magnetische groeistaven die in de wervelkolom worden aangebracht. De techniek, die het betrokken kind een vijftal operaties en hospitalisaties bespaart, wordt onder meer in Engeland en Luxemburg al enkele jaren gebruikt. Alhoewel de techniek minder kost in vergelijking met de operaties, wordt ze in België nog niet terugbetaald.
Scoliose is een verkromming en verdraaiing van de ruggengraat. Een volwassene met ernstige scoliose kan behandeld worden met een operatie waarbij staven en schroeven in de rug de wervelkolom definitief fixeren. Bij een kind is dat niet mogelijk, omdat het nog volop groeit. Daarom worden momenteel groeistaven gebruikt die kunnen meegroeien met de wervelkolom, maar dan moet het patiëntje wel om de zes maanden onder volledige narcose een operatie ondergaan.
De magnetische groeistaven maken die chirurgische ingrepen overbodig. Ze bevatten een magneet die tijdens een gewone consultatie uitwending gestimuleerd kan worden. “We sparen hiermee gemiddeld vijf operaties en bijhorende hospitalisatie uit. Het kind maakt ook minder kans op infectie. Omdat de meeste lijden aan een neuromusculaire aandoening zijn ze bovendien extra gevoelig voor narcose. Vele kinderen hebben ook een panische angst ontwikkeld voor de operatiezaal”, aldus orthopedisch chirurg Pierre Moens. Hij hoopt dat het Riziv snel werk maakt van een terugbetaling van de techniek.
Gemiddeld 2 procent van de schoolkinderen heeft last van een milde of ernstige vorm van scoliose. De meesten kunnen geholpen worden met een korset. Enkele kinderen met een ernstige scoliose dienen te worden geopereerd.
In het UZ Leuven worden wekelijks 1 tot 2 kinderen met scoliose geopereerd. Jaarlijks komen hiervan 5 tot 10 patiëntjes in aanmerking voor magnetische groeistaven. Het gaat om kinderen met een neuromusculaire aandoening zoals spinale spieratrofie en kleuters bij wie de scoliose snel verergert en een korset niet werkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s