Geen categorie

WERKT ANDULLATIETHERAPIE BIJ FIBROMYALGIE EN ANDERE CHRONISCHE AANDOENINGEN?

Andullatietherapie maakt gebruik van massagematrassen die zouden helpen bij chronische lage rugpijn en fibromyalgie. Is dat effect bewezen?
Een andullatiematras is een soort gemotoriseerde matras die trillingen produceert en infraroodlicht opwekt. Home Health Products (HHP), de verdeler, stelt dat wie op de matras ligt mee trilt. Het infraroodlicht bevordert het diep binnendringen van de vibraties in het lichaam. Volgens de achterliggende theorie zouden onze cellen resonanties (microtrillingen) ervaren die nodig zijn voor het goed functioneren. Deze resonanties zouden vervolgens versterkt worden door de trillingen van de matras. De vibrerende zones genereren daarbij een verschillend effect op verschillende organen. Dagelijkse sessies van 15 tot 30 minuten worden aanbevolen. Andullatiematrassen worden verkocht voor een brede waaier van aandoeningen: chronische lage rugpijn, fibromyalgie, chronischevermoeidheidssyndroom, gewrichtsproblemen, spierziekten, neurologische aandoeningen en voor het verbeteren van de bloedcirculatie of het in balans brengen van de hormoonhuishouding. Een andullatiematras kost tussen 2900 en 3800 euro.
Over deze andullatiematrassen, die sinds 2001 gecommercialiseerd worden, bestaat eigenaardig genoeg geen onderbouwd klinisch wetenschappelijk onderzoek. Een rondvraag bij wetenschappers van de KU Leuven leert dat een spin-off van de universiteit de andullatiematrassen wel getest heeft op veiligheid: de vibraties hebben waarschijnlijk geen nadelige effecten op de gezondheid, maar uitgesloten is dit niet. Theoretisch kunnen trillingen wel gevaarlijk zijn voor mensen met hart- of bloedvatproblemen, recente breuken of schroeven of platen in het bot (3). Wat de zogenaamde heilzame effecten betreft, nemen wetenschappers afstand: er is tot op heden geen enkel bewijs voor de genoemde gezondheidsbeweringen. Op diverse websites die andullatietherapie aanbevelen, lezen we bovendien dat andullatie geen behandeling is op zich en geen arts kan vervangen, waarmee de verdelers zich juridisch indekken tegen klachten van ontgoochelde klanten.

Hoe kunnen we dit interpreteren?
Andullatie, de combinatie van infraroodlicht en vibraties, is gebaseerd op het idee dat ons lichaam gezond blijft dankzij resonanties (microtrillingen) van onze cellen. Deze hypothese is echter niet gebaseerd op wetenschap, waardoor de gezondheidsbeweringen een basis missen.
Terwijl de matrassen al meer dan 10 jaar verkocht worden, is er tot op heden nog geen goede vergelijkende, klinische studie uitgevoerd, terwijl dit toch makkelijk zou kunnen. Dat doet de wenkbrauwen fronsen. Men zou bijvoorbeeld de effecten op lage rugpijn of fibromyalgie van een warm bad en van een andullatiematras met elkaar kunnen vergelijken. Of de resonanties van de matras veranderen en vervolgens evalueren of het effect voor de patiënt wijzigt.

Waarom gebeurt dit niet?
De vele getuigenissen (doorgaans aangebracht door de verkoper) van mensen die zich beter voelen dankzij hun matras, tonen wel dat een andullatiematras een kortdurend gunstig effect kan hebben, wat ook aannemelijk is. Zachte massage werkt zeer relaxerend en doet goed. Maar een warm bad, een sauna of een wandeling in het bos doet ook deugd. Het is niet aangetoond dat andullatietherapie hier een meerwaarde biedt.
Tenslotte hebben we bedenkingen bij de verkoop van dure matrassen zonder wetenschappelijk bewezen effect op ziekten en aandoeningen, vaak aan mensen die het financieel al moeilijk hebben, zoals patiënten met chronische pijn of fibromyalgie.

Conclusie
Andullatiematrassen oefenen een licht masserende werking uit, wat ongetwijfeld kortstondig deugd kan doen, maar voor andere gezondheidsbeweringen, zoals duurzame effecten bij fibromyalgie of lage rugpijn, bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs. Vraag daarom steeds advies aan je arts of kinesitherapeut vooraleer je dergelijke aanschaf overweegt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s